Istanbul Universitesi Fen Fakultesi Matematik bolum paneli – 17 Nisan 2018

Panelde konusmak uzere Matematik bolumunun Matematik klubu tarafindan ogrencilere yol gosterici olmak icin davet edildim. Davete cok sevindim ve cok gururlandim. Elimden geldigince dogru hazirlanmak istedim, cunku ogrencilerimiz gelecegimiz.

Panel’de soyleyeceklerime dogru karar verebilmek icin once biraz arastirma yaptim. Gecen sene toplam 60.000 mulakat yapilmis ve neticesinde 20.000 ogretmen atanmis. Lise matematik icin 19443 basvuru, Ilkokul matematik icin 8397 basvuru olmus. (Kaynak kamudan haber gazetesi Subat 2017)
Ogretmenler icin durum bu. Bu rakkamlarla mezun sayisini karsilastirmak istedim. Maalesef ulkemizdeki matematik bolumu toplam mezun sayisi ve bunun tum mezunlar arasindaki orani, matematik temelli diger birimlerden mezunlar orani gibi istatistiklere ulasamadim ve uzuldum. Ben eger mumkunse hocalarimiz da yardimci olabilerse matematik klubu ile bu calismayi yapmayi arzu ederim. Ulasabildigim rakkamlar YOK’un istatistikler sayfasinda externalfile:drive-195d40d7db89d640d4431db4f174f03c5c1abb1e/root/2017_T17.pdf toplam ogrenci adetleri. Bunlarin kaci halen okuyor, ya da kac mezun var bilgisi yok.(https://istatistik.yok.gov.tr/)

Baska ulkeler, ozellikle bircok teknik alanda yeniliklerin ciktigi ulkeler siki siki takip ediyorlar. Kac matematik mezunlari var, bunlar ne isle ugrasiyorlar. https://datausa.io/profile/cip/270101/#skillshttps://datausa.io/profile/cip/270101/#employment Ne tur istatistikler yapilmis bu linklerden ulasabilirsiniz. Bir ulkenin en onemli kaynaklarindan biri de insan gucudur. Insan gucunun ilgi alanlari analiz edilerek ve sonrasinda da ulke ihtiyacina gore yonlendirme yapilarak ulkenin insan gucu cesitlendirilebilir ve ulke gerektiginde de bu gucu kullanir.

Bu tur analizlerimizin olmasi gerekiyor.

Gunumuze donersek,

Kabaca hesapla bu sene (2018) 13.000 civarinda Matematik mezunu olacak ulkemizde. Bu sene kac ogretmene ihtiyacimiz oldugu onemli ama gecmis mezunlar da atanma icin basvuracaklar, basvuru sayisinin gecensenekine yakin olacagini tahmin ediyorum. Bu sene sozlesmeli matematik 400, ilkogretim matematik 1453 olmak uzere 1853 ogretmenin atanacagi soyleniyor. Mezun sayisinin %14 u.. Yani yaklasik 11.000 yeni mezun acikta kalacak gibi gozukuyor.

Matematik aslinda hayatimizin onemli bir parcasi.

Merak ettiniz mi, matematik’i ne zamandan beri kullaniyoruz? Ben biraz arastirdim ve 1970 senesinde Guney Afrika ile Swaziland arasindaki bir magarada uzerinde 29 adet takvimsel centigin bulundugu Lebombo kemigi yaklasik 37,000 sene oncesine ait. Bu kemik en eski matematiksel obje olarak biliniyor.

Ulke olarak matematik’e daha cok deger vermemiz ve artik ezber ile kopyalamayi birakmamiz gerektigine inaniyorum.

Kpss ile diger kamu kuruluslari da eleman alimi yapiyorlar.

Memurlar.net kpss sinav basvurulari sayisina baktigimda 2016 senesine kadar artis gormekle birlikte 2017 de basvurularda azalma soz konusu. Memurlar.net Agustos 2017 yayinina gore sinav basari orani da dusmus durumda.

Mesela, PTT (FEF matematik koduyla) – bu kod ile ilgili pek bilgim yok arastirmak uzere size birakiyorum.

Gise memuru
Ambar memuru
Bilet kontrol memuru
Enformasyon memuru
Bilgisayar isletmenligi

Konularinda ise alim yapiyor. Diger kamu kuruluslarini da gozden gecirmek lazim.

Aslinda sansli oldugunuzu gonul rahatlihiyla soyleyebilirim. Cunku secenekler cok.
Oncelikle, ne istediginizi bilip yapacaklariniza karar vermeniz onemli.

Kendimden ornek vermek gerekirse kamu’da calismayi dusunmedim. Ozel sektor ve problemleri benim daha cok ilgimi cekti. 78 senesinde staj zorunlulugu olmasa bile Arcelik’te staj yaptim. Bu benim hayatimi degistirdi. Size de tavsiye ederim, cevrenizde arastirin, insanlarla hedefleriniz konusunda konusun ve bu sansi siz de kendinize yaratin.

Benim merak konum bilgisayarlardi. Tevfik Fikret Lisesi /Ankara okurken lise 1 ci sinifta bizi ODTU ye goturduler. Ben hayatimda ilk defa bilgisayari orada gordum. Bize 0 ve 1 lerle Mona Lisa tablosunu yazdirip verdiler. Yazicinin sesi halen kulagimdadir. Ilk orada merak sardim bilgisayarlara. Sonra arastirdim ogrenmek icin ne yapmaliyim. Biraz sanssiz bir donem, internet yok, cep telefonu yok.. arastirma yapabilecek cok sinirli kaynak var, daha dogrusu nerdeyse yok.. Lise sonda Istanbul’da edebiyat hocamiz meslek sahipleriyle roportaj odevi verince Arcelik’te bilgi islem departmani calisanlariyla roportaj yaptim
Hepsi matematik mezunuydu. Boylece matematik okudum. O donemde sadece Bogazici Universitesinde 2 senelik yazilimci yetistiren bolum vardi o kadar.

Evet ozel sektorden de bahsetmek sart. Hangi departmanlar bize uygun diye soracak olursaniz bence her departman uygun cunku matematik genel muhakeme yetenegi kazandiriyor insana..

Butce departmanlari ornegin, sirketin butcesini hazirlamak sirketin gelecegini hazirlamak demek.

Stok kontrol departmanlari, sirketin varliklarini kontrol etmek onemli.

Personel isleri ve bordro
Satis
Satinalma
Finans -sirkete paradan para kazandirma ve sirket parasini yonetmek icin kurulmus bir bolum

Uretimde de kendinize.yapacak bircok is bulabilirsiniz. Uretim maliyeti hesaplamak gibi,

Bilgi islemi en Sona biraktim 🙂

Ozel sektorde is bulmak gecilecek bir sinav olmasa bile daha zordur, tum bu departmanlarda calisabilmek icin arti ogrenmeniz gereken seyler var.. hangi departman/is turu ilginizi cekiyor ise onun konusu ile ilgili kendinizi geliştirilmelisiniz. Mesela bordro icin biraz muhasebe bilmeli ve bordro kesintileri ve kazanclari ile ilgili kanunlari takip etmelisiniz. Finansman icin muhasebe temellerini ogrenip banka islemleri hakkinda bilgili olmalisiniz.

Eskisi gibi degil artik bircok bilgiye rahatlikla ulasabilirsiniz, bilgi internet ile elinizin altinda.

Ulkemizde yabanci dil ogremine de onem verilmeli. Matematik evrensel bir dil, dunyanin her yerinde gecerli.. nerede calismak istiyorsaniz ve hangi is kolu uzerinde calismak istiyorsaniz ona gore arti bir lisan ogrenin. Eger matematik ile ilerlemek istiyorsaniz yani yuksek lisans yapmak istiyorsaniz Fransizca, oneririm. Bilgi islem tarafinda ise Ingilizce sart.

Sakin unutmayin ogrendiginiz hersey size baska bir kapi acar.

Kaciniz en az bir yabanci dil biliyor? Su an gecerli olan diller Ingilizce, Ispanyolca. Belki siz arastirip daha ozel bir lisan secebilirsiniz. Hindistan ve Cin’in ekonomisinin yukselecegi soyleniyor mesela.

Benim tavsiyem oncelikle ne istediginize karar verin. Sonra karariniz dogrultusunda eksiklerinizi tamamlayin.
Yuksek lisans yapma konusuna gelince benim boyle bir sansim olmadi cunku ben kavga ortamindan bir an once uzaklasmayi sectim, hatta mezun olmadan calismaya basladim.

Bir ay kadar once okulun onunden gectigimde basket potalari gordum bahcede.. cok sasirdim ve cok sevindim. Kapidaki guvenlige sordum ogrenciler hic basket oynuyor mu? Evet cevabi beni mutlu etti. Sizler bizlerden bir cok yonden daha sanslisiniz.

Akademik yasantim olmadigi icin bilemiyorum ama okulda kalip akademik hayata devam etmenin bana getirecegi avantaj surekli bir isimin, ugrasimin olmasi olurdu sanirim. Yine sansliyim, cunku kendime Akademik Bilisim toplantilarina katilma ve konusma firsatini yarattim. Bana bu sansi veren Mustafa hocama sonsuz tesekkur ederim, ruhu sad olsun.

Hangi yol daha iyi? Cevabi bilmek zor. Ben kendim icin dogru olan yolu izledim. Sizde oyle yapin, herkesle konusun, herkesten akil alin ama kendi kararinizi verin.

Sakin unutmayiniz bu karariniz hayatinizi etkileyecek. Istedigi isi yaparak mutlu bir yasam surmeyi herkes ister degil mi? Diyelim ki karariniz yanlis oldu, sakin unutmayin degismek, degistirmek yine sizin elinizde, yine eksiklerinizi tamamlayip yolunuza devam edebilirsiniz cunku matematik gibi bir alt yapiniz var.

Eger simdi yuksek lisans okumak istersem merak ettigim konuda arastirma yapmayi isterim. mba-master of business administration – programlarini inceledim. Dogal olarak cogunlukla finans ve pazarlama dersleri var, yani bana pek hitap etmiyorlar. Cunku 30 senelik is yasantim var ve bunun 15 senesi bilgi islem mudurlugu ile gecti, su anda ben pazarlama departmani ne yapar, satin alma ne yapar? Borc/Alacak nedir? Hesap plani nedir? uretimde ve satista neler olur, olabilir gozum kapali biliyorum. Ama sizin henuz bu bilgileriniz eksik olabilir, tamamlamanin bir yolu bu egitimleri almak.

Gelelim bilgi islem konusuna..
Matematigin yazilim konusuna katkilarina goz atacak olursak, siralama mantigi, dongu mantigi, sartli matematik sizler zaten bunlarin mantigini ogrendiniz, yazilim bunlari uygulayan bir dil.. oyle bakin. Her hangi bir yazilim dili ogrenerek bunlarin nasil kullanildigini gorursunuz. Sonrasinda diger dilleri ogrenmek daha kolay..

En basit olarak bilgi islemi AG / SISTEM ile YAZILIM / INTERNET olarak ikiye ayirsak,

AG ve SISTEM altinda ag yonetimi, sistem yonetimi ve guvenlik koyariz

YAZILIM ve INTERNET altinda ise, yazilim, web tasarim ve veritabani olabilir.

Eger tercihiniz bilgi islem yonundeyse bu alt konulardan birini secip ogrenmeye devam etmelisiniz.

Ayrica is yasami icin gerekli diger nitelikler, dinlemeyi bilmek, herkese deger vererek problemlerini iyi dinlemek cozumun ilk adimi. Problemi cozmek icin ise ihtiyaci iyi belirlemek gerek. En dogru cozume karar verebilmek ve uygulamak. Ileri goruslu olmak, calistiginiz sirketin ihtiyaclarini iyi anlayarak sirketi ileri dogru tasimak.
Arastirmak, arastirnak, arastirmak.. eger gunluk problemleri cozerken arastirma yapamiyorsaniz yeni seyler ogrenemiyorsaniz ilerleyemezsiniz.
Bu son soylediklerim sadece matematik bolumunden mezunlar icin degil herkes icin gecerli..

Matematik’in ve matematikcilerin onemini anlamak icin ‘Hidden figures’ ‘gizli sayilar’ isimli Nasa’da gecen filmi izlemenizi oneririm. Matematik uzay ile ilgili calismalarin da temeli. Bu ayrica ulke olarak matematik’e verdigimiz degeri arttirmanin da bir diger sebebi.

Tum bunlarin disinda ara ara is ilanlarini gozden geciriniz ve ilanlarda ne tur nitelikler arandigini takip edip kendinizi gelistirmeye devam etmelisiniz.

Ozetlersem
1. Ne is yapmak istediginizi iyi bileceksiniz
2. ‎Sectiginiz alanda eksiklerinizi tamamlayacaksiniz
3. ‎Her zaman ogrenmeye kendinizi gelistirmeye devam edeceksiniz
4. ‎Her zaman cevrenizdekilerle iletisim icinde olup herkese problemlerini cozmesine yardimci olacaksiniz
5. ‎Ogrendiklerinizi her zaman bilmeyenlere aktaracaksiniz

Bunlar is hayatinda mutlu yasamanin anahtarlari
🙂

Hepinize kolayliklar diliyorum bu yolda, sevgilerimle.

Last updated by at .