Google yavaşça Chromebook’larda Linux uygulamalarını çalıştırmak için destek eklemeye başlıyor. Ancak, son zamanlarda Acer Chromebook Tab 10’da Linux uygulamalarını test ettiğimde keşfettiğim gibi, halen devam eden bir çalışma. Bu özellik, henüz tüm Chrome OS bilgisayarlarda geçerli değil.
Bu yakın bir gelecekte değişebilir. Şu anda Linux uygulama desteğini etkinleştirmek için geliştirici kanalında- developer channel- Chrome OS’yi çalıştırmanız gerekiyor. Linux uygulama desteğinin bu hafta Chrome OS beta kanalında görülebileceğine dair işaretler var ve Chrome OS 69’un bu yılın sonunda piyasaya çıkmasıyla birlikte kararlı bir kanala yükselebilir.
Ancak… Chrome OS + Linux uygulama desteğini denemek ve Chromebook’unuz veya Chromebox’ınız yoksa ne yapmalısınız? Henüz kendi başına kurabilirsin.
HP Chromebox G2’de bir deneme için Linux uygulama desteği aldıktan sonra, Ian Morrison yazılımı farklı bir bilgisayarda kullanıp kullanamayacağını görmek istedi. Böylece, bir Vorke V5 Plus mini PC’de Chromium OS’yi (Chrome OS’nin açık kaynaklı sürümü) kurdu (şu anda AliExpress’ten 150 dolara satılıyor) ve Chromiume OS’nin de Linux uygulamalarını desteklediğini gördü.
Yıllar boyunca, Chrome OS kullanıcıları, Chrome’un yanı sıra Ubuntu veya Debian gibi tamamen işlevsel GNU / Linux masaüstü ortamlarını yüklemek için Crouton adında bir araç kullanıyor. Ancak, Crouton Chromebook’da bir Linux tarayıcısında masaüstü Linux yazılımı yüklemeyi ve çalıştırmayı mümkün kılarken, onu kullanmak için daha az güvenli bir geliştirici moduna geçmeniz gerekir ve Linux kendi masaüstü ortamında çalışır, bu da Chrome OS ve Linux arasında geçiş yapmanız gerektiği anlamına gelir.
Chrome OS’deki yeni Linux uygulaması özelliği, Google’ın Crostini’yi çağıramasını sağlayan yeni bir araç kullanıyor. Bir sanal makine / kapsayıcı sistemine kurulan Linux, Linux uygulamalarını Chrome OS uygulamalarıymış gibi üzerine kurup çalıştırmanıza izin verir. Hepsi başlatıcıda görünürler ve aynı zamanda Chrome OS pencereleriyle aynı anda görüntülenebilecek pencerelerde çalışırlar.
Morrison, Crostini / Linux kurulumu adımlarının Chrome OS’de olduğu gibi Chromium OS’de hemen hemen aynı olduğunu belirtiyor. Ancak Chromium ve Chrome arasında birkaç temel fark var.
Yalnızca bir açık kaynak değil, diğeri de değil, Chromium OS Android uygulamalarını, Adobe Flash veya Widevine CDM’yi desteklemez. Ayrıca otomatik güncellemeleri de desteklemez.
Dolayısıyla, kendi Chrome OS / Crostini cihazınızı oluşturmaya karar verirseniz, güvenlik ve özellik güncellemelerini manuel olarak indirip yüklemeniz gerekir.
Ayrıca, bu noktada, Linux uygulamalarını bir LiveUSB’den çalıştırıyorsanız kullanamayacağınız da dikkat etmeye değer. Chromium OS’yi bilgisayarın yerleşik saklama alanına-storage- yüklemeniz gerekir. Bu nedenle, Chromium’u yüklemeden önce kaybetmek istemediğiniz önemli dosyaları yedeklediğinizden emin olun.
Şu anda Chromium OS ile Crostini’yi test amaçlı olmasının dışında bir dizüstü bilgisayarda veya masaüstünde çalıştırmak için çok neden olduğundan emin değilim. Ancak, gelecekte raftan hazır satınalma modeliden ziyade kendi Chromebox’larını oluşturmak, ama aynı zamanda GIMP, LibreOffice, Kdenlive, Handbrake veya Ardor gibi masaüstü Linux uygulamalarını çalıştırmak isteyen arkadaşlar için ilginç bir seçenek olabilir.
Brad Linder’in yazısı (https://liliputing.com/2018/07/build-your-own-chrome-linux-operating-system-with-chromium-os-and-crostini.html) Oya Şanlı tarafından tercüme edilmistir.
You must be logged in to post a comment.