Arama motoru optimizasyonu için nerden başlayalım?

Eğer herhangi bir şeyi öğrenmek istiyorsanız öncesinde iki bilgiye ihtiyacınız var;

  • Eldeki konu hakkında, matematik, tarih veya programlama gibi bilgi
  • Öğrenmenin nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi

Sanırım okullarda çoğu zaman öğretilmeyen öğrenmenin nasıl gerçekleşebileceği. Herkesin öğrenme yolu farklı, ben araştırıp, bulup, okuyup, anlayıp sonra deneyip sonrasında da deneyimimi paylaşarak öğreniyorum. Sanırım iş yaşantıma başladığım noktadan itibaren böyleyim.

Herkes istediği konu hakkında bilgi edinip, öğrenebilir. Zamanın hızla aktığını düşünürsek öğrenmeyi hızlandırmak icin kurs gibi olanaklardan faydalanılabilir. Bu olanaklar istediğimizi ince ayrıntılara kadar bize öğretme çabası sarfetmezler, ama öğrenmeye devam edebilmemiz için gerekli alt yapıyı verirler. Detayları araştırmak her zaman öğrenenin elindedir.

Konumuza dönelim, arama motoru optimizasyonu ile ilgili birkaç bilgi daha eklemek istiyorum.

Doğru kelimeleri bulup web sitemizde kullanmamızın öneminden bahsetmiştik. Eklemeler yaptım, tekrar göz atarsaniz iyi olur.

Arama motorları sıralama yaparken kullanılan kelimeler dışında hesapladığı çok şey var. Daha önce 200 farklı faktörden bahsetmiştim. Örneğin Google, kullanıcıların farklı bir web sitesi seçmek için arama sonuçlarına hangi süreyle geri döndüklerini bile hesaplar.

Sponsorlu reklamlar satın almak ve üst düzey tasarım ile kullanışlılık için harcama yapmak, başlama noktası olarak düşünülürse faydalı olacaktır.

Her konuda olduğu gibi rakiplerinizin optimizasyon ile ilgili neler yaptığını araştırmak da ışık tutucu olacaktır. Rakiplerinizin arama motorlarındaki sırasını bilmek, web sitelerine kaç adet bağlantı verildiğini ve bunların kalitesini bilmek, size avantaj sağlayabilir. Bağlantı sayfalarının başlıklarında ve web sayfalarında hangi anahtar kelimelerin kullanıldığını bilmek sizin linklerinize anahtar kelime seçmenize ışık tutacaktır.

Başlıklarınızı (title) ve Meta etiketlerinizi (meta tag) optimize ederken eğer çoğu arama motorlarında bunların saklanıp arama sonuçlarında listelenmesini istiyorsanız web sitenizin her sayfasında farklı başlık ve meta etiket kullanmaya dikkat ediniz.

Ana sayfanızın başlığını (title) optimize ederken 66 karakteri geçmemeye ve websitenizde sunduklarınızla ilgili olmasına dikkat edin. Ünlü web sitelerinin ne yaptıklarına bakarak da fikir alabilirsiniz. Bunu yapmak için örneğin https://www.amazon.com/ sitesine gidin, sayfada boş bir yerde sağ fare tuşunu tıklayınca açılan menüden ‘sayfa kaynağını görüntüle’ (view page source) tıklayın. Yeni pencerede sayfanın Html kodunu görebilirsiniz. Bu penceredeyken aradığımı çabuk bulmak icin ben ctrl-F tuşlarına birlikte basıyorum. Böylece sayfanın sağ üst kısmında ufak bir metin alanı beliriyor, oraya ‘title’ yazdım ve önüme

<title>Amazon.com: Online Shopping for Electronics, Apparel, Computers, Books, DVDs & more</title>

‘title’ kelimeleri işaretli olarak geldi. Böylece ‘ title’ etiketiyle Amazon’un ne yazdığını gördüm. Amazon.com da yapılabilecek şeyleri yazıyor..

Bir başka sayfasına bir ürün seçerek geçtim: https://www.amazon.com/Ghirardelli-Limited-Holiday-Assorted-Squares/dp/B00WH1Z1DQ/ref=s9_cartx_gw_g325_i1_r?_encoding=UTF8&fpl=fresh&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=&pf_rd_r=V8D7KTG681QY7610WTNG&pf_rd_t=36701&pf_rd_p=a6aaf593-1ba4-4f4e-bdcc-0febe090b8ed&pf_rd_i=desktop

Yine aynı şekilde sayfa kaynağını görüntüledim ve ctrl-F ile ‘title’ aradım.

<title>Amazon.com : Ghirardelli Limited Edition Holiday Assorted Squares Bag, 8.25 Ounce : Grocery &amp; Gourmet Food</title>

Bu sayfanın etiketinde ise seçtiğim ürün ile ilgili bilgi olduğunu gördüm.

Unutmayınız, websitenizin içeriği iyi olduğu müddetçe okunacak ve link verilecektir.

Kolay gelsin, tıklanma’nız bol olsun..

Last updated by at .