Arama motoru optimizasyonu ne işimize yarar?

Öncelikle belki arama motoru nedir onu anlamak lazım. Günümüzde hepimiz interneti çeşitli sebeplerle kullanıyoruz. Bunlardan biri de ilgimizi çeken bir konu uzerinde araştırma yapmak. Bunu gerçekleştirmek için Google, Internet explorer, Bing, Firefox, vs gibi tarayıcılar üzerinde araştırma yapmak istedigimiz konuyu yazıp tuşladığımız anda tarayıcı sayfası konu ile ilgili internet üzerinde var olan bilgilerle doluyor. Bunu sağlayan ise tarayıcı üzerinde çalışan arama motoru.

Genelde hepimiz ilk sayfa üzerindeki ilgili linkleri tıklayarak bilgi edinmeye çalışıyoruz. Arama motorunu bize sağlayanlar ise kullandıkları algoritmalarla önümüze araştırdığımız konu ile ilgili en doğru ve konuya en yakın bilgileri getirmeye çalışıyorlar..

Arama motorunu bize sağlayanlar kimler?

%64.5 civarında pazar payıyla başta Goggle, Bing, DuckDuckGo, Yahoo, Wolfram Alpha, Ask.com, Yandex, IxQuick ve Dogpile sayabileceklerimiz arasında. Hepsinin hedefi aradığımız şeye en yakin ve en doğru sonuçları karşımıza getirmek. Tabii bunu yaparken algoritmalarinda çok farklı anahtarlar kullanıyorlar.

Bu anahtarlar neler olabilir?

Websitenizi hazirlarken kullandığınız

  • internet sayfa adresleri
  • içeriğinizi hazırlarken kullandığınız kelimeler
  • websitenizin haritası

ayrıca; başka websitelerinin sizin sitenizin linklerini kullanmaları

Tabii kullanılan algoritmalar bu kadar basit değil, artık günümüzde yapay zekada eklenerek aranana en yakın ve en doğru sonuç karşımıza geliyor.

Ürününü veya servisini satmaya çalışan şirketlerin isteği tabii ki ilgili aramalarda en ön sıralarda yer almak, böylece daha çok kişinin kendilerine ulaşmasını sağlamak ve sonrasında da bunu satışa dönüştürmek.

Internet dışındaki satış yollarını düşünürsek, müşteriye ürün veya servisimiz ile ilgili ne kadar doğru bilgi verirsek o kadar sadık müşteri ediniyoruz. Internette de durum farkli degil. Websitemizin içeriği en az ürünümüz veya verdiğimiz servis kadar önemli. Dolayısıyla içeriğimiz dikkatle hazırlanmalı.

Websitemde kullanacağım doğru kelimeleri nasıl bulurum?

Can alıcı sorulardan biri bu, seçim yapmanıza yardımcı olabilecek bazı araçlar günümüzde mevcut. Bunlardan bahsetmeden önce iki ipucu vereyim;

  • Websitemizde kullandığınız kelimelerin ürün ve servisleriniz ile olan ilişkisi önemli. Alakasız sırf müşteri çekmek için kullanılan kelimeler arttık yapay zeka kullanan akıllı arama motorları tarafından anlaşılıyorlar.
  • Kelimelerimizi seçerken satış yapmayı planladgimiz lokasyonuda dikkate almamızda fayda var.

Şimdi bazı bedava araçlardan bahsedeyim.

  • Google Keyword Planner
  • Google trends
  •  Keyword Tool.io

Bunların yanında aşağıda listedigim gibi bir de ücretli olanları var;

  • Adwords
  • Term explorer
  • Moz’s Keyword Difficulty Tool
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Accuranker
  • HubSpot’s Keywords Tool

Anahtar kelime ararken aramalarınızı kelimelerin farklı anlamlarını düşünerek, kelimeleri kategorilere ayırarak ve bulduğunuz kelimelerden küçük kümeler hazırlayarak başlayın. Bu çalışma sonuçları çoğu zaman yeni fikir ve yeni önerileri de beraberinde getirecektir.

Davranışsal hedefleme ile uzun anahtar kelimeleri kullanmak hedefimize daha çabuk ulaşmamızda yardımcı olacaktır.

Bazen örnekle ilerlemek daha doğru, masa örtüsü almayı düşündüğümü farz edelim. ‘masa örtüsü’ diye aradığımda önüme benim masama uygun olmayan, çok çesitli boyut ve özellikte masa örtüleri geliyor. Bunların arasından istediğime ulaşmak epey zor olabilir, tabii daha önce benzer aramayı daha detayli yaptıysam, önüme daha farklı sonuçlar gelebilir. Benim masam yuvarlak, ‘yuvarlak masa örtüsü’ diye aradığımda tüm yuvarlak masa örtüleri karşıma gelecek. Masamı ölçtüm, çapi 120cm. Aramamı ‘Çapı 120 cm yuvarlak masa örtüsü’ şeklinde yaptığımda benim masama uygun ölçüdeki sonuçlar karşıma geliyor, ama halen tam istediğim gibi olmadı. Misafirlerim için dantel olmasını istiyorum. ‘Çapı 120 cm dantel yuvarlak masa örtüsü’ diye arama yaptığımda artık istediğime uygun olanlar karşıma gelecek ve seçim yapmam daha kolay olacak. Sorularımızı internette nasıl sorduğumuzu düşünmek anahtar kelimeleri belirlerken önemli. ‘masa örtüsü’ yerine ‘Çapı 120 cm dantel yuvarlak masa örtüsü’ nü anahtar olarak seçmek sadece doğru kişiyi, müşteriyi önümüze geriterecektir

Biraz websitemizin içeriği, kullandığımız kelimeler ve internette bir kişi arama yaparken bunların etkisi, arama sonuçlarının ürün veya servisimiz ile ilgili doğru kişiye ulaşmamızı sağlamasından bahsetmeye çalıştım. Günümüzde kullanılan bazı araçlardan da bahsettim. Araçlarla ilgili daha detaylı bilgi daha sonraki yazılarımda vermeye çalışacağım.

Şimdilik, Web adresimiz ve içeriğimiz için doğru kelimeleri seçip hazırlayıp yayınladıktan sonra neler oluyor? Sorusunu cevaplamaya çalışacağım.

Websitenizi yayınladığınız anda arama robotları websitenizin sayfalarını gezerek adreslerini rehberlerine eklerler. Arama robotları web üzerinde otomatik olarak çalışıp indeksleme yapan yazılım parçacıklarıdır. Site haritanız da bu indeksleme işleminde etkili olur. Bu sebeple websitenizin bir haritası olması önemlidir.

Yapılan bu indekslemeler internet üzerinde yapılan aramalarda kullanılıyorlar. Tam da bu sebeple websitenizin sayfa adreslerini doğru isimlendirmeniz önemli.

Şimdi var olan birkaç arama robotunu söyleyeyim, en popüler olandan başlarsam;

  • GoogleBot – Google arama motoru için indeksleme yapar.
  • Google+ – Bir kullanıcı bir link paylaştığında Google+ içeriği almaya, ve bir özetini çıkararak kodlama (snippet) hazırlamaya çalışır.
  • Bingbot – Bing arama motoru için 2010 senesinden beri indeksleme yapar.
  • Slurp Bot – Yahoo için indeksleme yapar.
  • DuckDuckBot – son zamanlarda popüler olmuş arama robotudur.
  • Baiduspider – Chinese Baidu arama motorunun robotudur.
  • YandexBot – Yandex’e indeklsleme yapan robottur.
  • Exabot – Fransız Exalead arama motoru için indeksleme yapar.
  • Facebook External Hit – Facebook kullanıcılarına dışarı link yollamalarına izin verir. Facebook sisteminde bu linklerle ilgili kısa bilgiler saklanır. Bu robot facebook reklamlarına destek amacıyla hazırlanmıştır.
  • Alexa Crawler- Amazon’un Alexa’si için indeksleme yapar.

Arama robotları hakkında bilgi sahibi olmak ve web sitesinize gerekli eklentileri yapmak websitenizin bu robotlar tarafından doğru indekslenmesini sağlar, böylece doğru müşterilere ulaşabilirsiniz.

Artık sıra web sitenizin linklerini kullanarak internette pazarlamada ve sosyal sitelerde hazırladığınız linklerinizi paylaşmada..

Kolay gelsin, tıklanma’nız bol olsun..

Last updated by at .